Főoldal | Profilom | Kilépés | Regisztráció | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Honlap-menü

Belépés

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

                

               


             
Free TopSite


   


Főoldal » 2013 » Július » 3 » Az év gyógynövénye.....
6:45 PM
Az év gyógynövénye.....

A mérgezések ellen is védő máriatövist választották meg az év gyógynövényének.


Idén először választotta meg az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A 2013-mas év gyógynövénye a máriatövis lett, ami már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták.

Megvan az év gyógynövénye


Mária teje


A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára utalnak, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően alkalmazták sokáig a tejelválasztás fokozására.



A máriatövis a mediterrán térségből származik, számos országban termesztik, de eredeti élőhelyén utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, jó szárazságtűrő. Termése hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga.

Mire jó?


A máriatövis termése szilimarint tartalmaz, ami segít a májkárosodás megelőzésében és serkenti a máj regenerációját. Használják májzsugorodás, májgyulladás kiegészítő kezelésére és gyógyszerek okozta májkárosodás megelőzésére. Hatásos vírusos májgyulladásra, alkoholfogyasztásból eredő májcirrózis esetén, gombamérgezésre injekció formájában adják.

Megtekintések száma: 823 | Hozzáadta:: Évi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]


Naptár
«  Július 2013  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031



Saját adataim Férfi

Párom adatai Férfi